Sauna bezoek is goed voor je gezondheid

 

Een saunabezoek is niet alleen plezierig, maar geeft ook een gezonde impuls aan lichaam en geest. 

Al duizenden jaren kent men in Finland de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Temperaturen in een sauna variëren van 60 tot 110 graden. In een Finse sauna wordt het lichaam blootgesteld aan een temperatuur tussen de 80 en 100 graden Celsius. De luchtvochtigheid is met 10 tot 20 procent juist laag. Afhankelijk van je gezondheid en de regelmaat waarmee je een sauna bezoekt, zit je gedurende 5 tot 20 minuten in een saunacabine. In deze tijd reageert het lichaam op de hitte door het openen van de poriën in de huid waardoor je gaat zweten. Tegelijkertijd gaat de hartslag omhoog. Dit alles om je lichaam aan de grote hitte te laten aanpassen. Nadat je uit de sauna stapt, koel je het lichaam af in een koud dompelbad of aan de omgevingstemperatuur.

Gezondheidseffecten

Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van een saunabezoek. De belangrijkste bevindingen waren dat de regelmatige toediening van hitteprikkels het autonome zenuwstelsel stabiliseert, ontstekingsremmend werkt, oxidatieve stress tegen gaat en goed is voor de bloedvatgezondheid en de hormoonhuishouding. Door de brede gezondheidseffecten zijn de voordelen talrijk. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Hiervoor zult je je lichaam wel 1 tot 3 keer per week moeten blootstellen aan de weldadige hitte.

Saunabezoek is zeer veilig, maar zijn er een aantal situaties waarin een bezoek niet aan te bevelen is en dat is tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of als je last hebt van hart- en vaatziekten die nog niet stabiel zijn.

Bron: Mayo Clin Proc. 2018 Aug;93(8):1111-1121.

 

Posted on: december 21, 2018, by : admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *