Stressreleasing

 

De SEDONA- of loslaatmethode: de ultieme manier van stressreleasing.

Tien jaar geleden kwam ik in aanraking gekomen met een methode die me veel inzichten en vrijheid heeft gegeven. Het heet de Sedona-methode, ook wel loslaat-methode genoemd, ontwikkeld door een Amerikaan, Lester Levenson.

Lester werkte als natuurkundige en had een succesvolle onderneming. Op 42-jarige leeftijd was zijn gezondheid echter zo slecht dat artsen hem hadden opgegeven. Hij kreeg twee hartinfarcten, zijn lever was vergroot en zijn maag was geperforeerd door maagzweren. Hij was depressief en diep ongelukkig.

Zijn naderende einde zette hem aan tot onderzoek naar de vraag wie hij was en wat geluk eigenlijk is. Hij bleef zichzelf vragen stellen. Veel van zijn ideeën en overtuigingen moest hij loslaten om te komen tot de kern van wie hij was. Levenson werd zich bewust van het ‘gevecht’ dat hij leverde met de wereld om zich heen en met zichzelf. En ontdekte ook dat het loslaten van deze weerstand verrassende resultaten had. Op het eind van dit proces, dat welgeteld drie maanden duurde, was zijn lichaam weer volledig gezond.

Levenson ontdekte dat we in feite onbegrensde wezens zijn. Dat we alleen begrensd worden door de beperkingen die onze geest ons oplegt. Die beperkingen zijn niet reëel en omdat ze niet reëel zijn kunnen we ze gemakkelijk loslaten.

Het geheim van de methode zit hem erin dat er op geen enkele manier druk wordt uitgeoefend op iemand. De menselijke geest is doorgaans hardnekkig in het vasthouden van bepaalde patronen. Op het moment dat je druk uitoefent, hoe subtiel ook, ontstaat er een tegengestelde reactie. Of iemand verstart, of hij komt in opstand,  of hij raakt in paniek. In de Sedona methode mogen al deze emoties en reacties er gewoon zijn. Door ze volledig te accepteren, daalt een rust neer en ontstaat er ruimte om een verandering daadwerkelijk in gang te brengen.

De resultaten zijn spectaculair. Uitstelgedrag verdwijnt, relaties verbeteren en lang gekoesterde dromen worden gerealiseerd. Er ontstaat een algeheel gevoel van vrede en zelfacceptatie. Deze gemoedstoestand komt ons goed van pas in deze onzekere tijd met de dreiging van het Corona-virus boven ons hoofd.

De techniek kan ideaal worden ingezet bij gezondheidsklachten. Ziektes worden verergerd of rechtstreeks veroorzaakt door onderdrukte emoties of stress. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat ziekte tussen onze oren zit. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat er stress in ons systeem zit. Of we ontwikkelen overtuigingen en emoties die we aan de ziekte koppelen. Het wordt op die manier lastiger om van de klachten af te komen. Door alle emoties en gedachten over de ziekte los te laten, ervaren veel mensen een enorme verlichting

Hier alvast een voorproefje:

 

  1. Richt je aandacht op een kwestie waarover jezelf beter zou willen voelen en laat vervolgens de gevoelens toe die bij je opkomen. Accepteer het meest overheersende gevoel en geef het in gedachten zoveel mogelijk ruimte.
  2. Vervolgens stel je jezelf de vraag: zou ik dit gevoel los kúnnen laten?
  3. Daarna stel je jezelf de vraag: wíl ik dit gevoel loslaten.
  4. Ten slotte stel je jezelf de vraag: wanneer ga ik dit gevoel loslaten?

 

Meestal is het antwoord op de laatste vraag: nu.

 

Maar ieder antwoord dat je geeft, is oké. Ga door met deze vragen totdat je merkt dat het ongewenste gevoel vrijwel niet meer aanwezig is.

 

 

Succes met het loslaten!